Магията на трикото за художествена гимнастика

Магията на трикото за художествена гимнастика

Вдъхновена от изминалото Световното първенство по художествена гимнастика, искам да ви разкажа за една моя голяма страст – красивите костюми на гимнастичките. Триката по художествена гимнастика са като истинско бижу - произведение на изкуството, което изглежда толкова приказно и нереално за изработка…

 

Когато бях малко момиче гледах с голямо възхищение състезанията по художествена гимнастика- тези грациозни момичета, които съчетаваха толкова сложни фигури и уреди с финес в един невероятен танц и тези красиви приказни костюми…Трика с камъни, които блестят нереално много и са  изпипани до най-малкият фин детайл. Приказните костюми сякаш не бяха създадени от човешки ръце, а от добрата Фея Кръстница, която ги беше сътворила с  приказна магия…

 

Вече пораснало момиче продължавам да гледам с възхищение състезанията по художествена гимнастика и невероятните гимнастички с приказни съчетания, а триката…..Триката ги гледам с вдъхновение и знам колко труд, любов и щипка магия седи в сътворяването на всяко едно от тях.

 

Днес искам да разкрия пред вас част от магията на създаване на едно трико за художествена гимнастика за състезание.

 

Първо искам да кажа, че трикото е много важен елемент от представянето на всяка гимнастичка на състезанието, но е само финалната щриха. Най- важното е самата гимнастичка - всичките безкрайни интензивни тренировки, целият труд на треньорите и не на последно място подкрепата и усилията на семейството на момичето. Защото зад тези невероятно талантливи момичета седят години работа. Още от невръстна възраст тези деца имат много пропуснати игри, заменени с безкрайни упражнения в залата.  И едни отдадени родители, които жонглират с цялата си дневна програма и успяват да смогнат на темпото от интензивни тренировки и състезания и продължават да подкрепят безрезервно своите момичета. И разбира се треньорите – едни прекрасни професионалисти, които изискват много, защото знаят колко струва победата, които изпипват всеки детайл до съвършенство и успяват да уловят и отгледат таланта на най-добрите. 

Това са хората, които идват при мен да им помогна за реализирането на последната щриха от приказното представяне на състезанието и заедно да създадем поредното творение на изкуството – трико за художествена гимнастика с камъни.

 

Най-голяма тежест при избора на трико за състезание имат треньорите.  Те определят темата, съчетанието и цветът на уредите. Обикновено, след това започва едно безкрайно разглеждане на модели в интернет. Някои родителите идват при мен с избран модел на трико от някой руски сайт или на известна гимнастичка. Това дава сигурност на родители и треньори, че вече имат визия как ще изглеждат нещата на състезанието, но крие известен риск, понеже това трико вече е показано на широката публика и има вероятност на въпросното състезание да има и друго момиче с подобен костюм. За това, в такива случаи предлагам някои промени на модела, които се съгласуват с гимнастичката и треньорите. По този начин уважаваме трудът на колегите  дизайнери, които са измислили примерният модел, а от ателието на Princeska излиза отново уникално творение и всички могат да бъдат сигурни, че за тяхното представяне ще имат неповторима визия.

 

Има и друг вид клиенти, които бягат от стандартното и от „конфекцията“ в костюмите по художествена гимнастика и търсят нещо различно. Благодарим им, че се доверяват на нашето творчество и фантазия и заедно създаваме уникални трика за художествена гимнастика. Обикновено с такъв тип клиенти уточняваме цветовата гама на трикото, моделът му, предпочитаните елементи и фиксираме таван на цената, която определя колко камъни ще се монтират на костюма. Даваме мостра на платовете и основна скица на линията, която се съгласува с треньорите.

След одобрение на основната линия, оставям въображението и вдъхновението да ме водят до измислянето и на най-малкият детайл.  Процесът е дълъг и се работи на различни етапи. Не спирам да творя и украсявам докато не се стигне до крайният резултат, който задължително трябва да бъде пленяващ.

 

Изработката на един костюм може да продължи и до две - три седмици, особено ако моделът е с много различни пластове и ръчна работа. Всяка кройка се построява  по размерите на конкретната гимнастичка. Правят се шаблони на отделните елементи и фигури и трикото се сглобява до определен етап. Следва украсяването, което може да е с: апликация, рисувани картини, вградени 3D елементи и разбира се различни видове висококачествени стъклени камъни. Рисуването и украсата с камъни отнемат много време, понеже всичко се прави ръчно с внимание към всеки детайл. Трикото се досглобява,  но остава още работа по него за да може да се изпипа и доукраси. На вече сглобен полуготов костюм е добре да се направи проба. Трикото за състезание трябва да седи като „втора кожа“ и да  бъде напълно опънато по тялото, без да прави гънки никъде. При третиране с различни бои и при лепенето на камъните е възможно платът да  се свие или разшири, за това е важно да се пробва и момичето да прецени дали го усеща удобно, понеже й предстои  да изиграе доста сложнo съчетание с него. След пробата следва да се довърши украсата с още камъни, брокати и всички финални щрихи, така че готовият костюм да е идеален, погледнат от всеки един ъгъл и да сияе и блести при всяко движение.

 

Създаването на подобен вид сценични костюми е наистина дълъг и сложен процес, който изисква много вдъхновение, любов и прецизност. Благодаря на всички клиенти на модна къща Princeska за гласуваното доверие и за огромното вдъхновение, което получаваме от тези приказни момичета с невероятни големи постижения и за честта да творим нещо специално за всяка една от тях. Това наистина е моя страст и се старая да вкарам малко магия и огромна доза любов във всяко едно трико за художествена гимнастика с камъни излязло от нашите ръце.

 

С много любов и вдъхновение,

Анни Дамянова -моден дизайнер на модна къща Princeska

 

Започват приготовленията за новата учебна година!!! И отново искаме да зарадваме любимите учители, но дали да заложим пак на традиционният букет? Малката Принцеска иска да зарадва своите госпожи с нещо по-интересно, не просто букет. Тя вече е голяма и знае буквите до съвършенство. „Мамо нека да направим букет от букви!!!“ възкликва тя и почва да твори.

прочети още

И дойде времето да продължим приказката за Princeska! Малката Принцеска – моята дъщеря е моето вдъхновение. Тя е лицето на Модна къща Принцеска, а често изпълнява и ролята на главен консултант по всички принцески, фейски и супергеройски въпроси...

прочети още

Мина лятното издание на Парад на Модата, в което взеха участие отбрани български дизайнери и модни марки. За поредна година покана за събитието получи и Модна къща Принцеска, където представи най-новата си колекция от бутикови облекла за малки Принцове и Принцески.

прочети още

Специално за всички малки и пораснали Принцеси разработихме атрактивни рокли с безброй варианти за носене, пасващи на всяка фигура и идеални за веки повод. Звучи невероятно, нали! Това възможно ли е?! Отговорът е ДА! Оказа се напълно възможно, с помощта на само една единствена рокля може да имате различна визия всеки път и над 50 различни варианта да я носите ;) И още по-хубаво - с една рокля може да смените тоалета си колкото пъти пожелаете през денят!

прочети още

В разгара на сезона на сватбите един от актуалните въпроси за булката и нейните приятелки е как ще бъдат облечени шаферките. Това е доста сложна задача, понеже имаме да съобразим няколко фактора, които понякога са в конфликт. Както знаете, повече жени на едно място трудно могат да стигнат до консенсус относно една и съща визия по темата за външният си вид – това е почти мисия невъзможна, но не съвсем.

прочети още

В навечерието на летният сезон, дизайнерката на Princeska Ани Дамянова заложи на феерични рокли и туники подходящи за всеки повод. Ревюто беше открито от най-голямото вдъхновение на дизайнерката – дъщеря й, която изтанцува красиво съчетание със сложни фигури.

прочети още

Наближава Halloween. Това не е български празник, но децата обикновено го очакват с трепет и вълнение. Може би защото в България няма карнавал….  

прочети още

Вече е началото на септември и носталгията на изминалите летни дни и морски приключения започва да ни застига. Всяка година с моята малка Принцеска се опитваме да си занесем частица от вълнуващите места, които сме посетили в нашия дом.  Събираме прекрасни малки камъчета – спомени, нежно оформени от величествената прегръдка на морето и планината.

прочети още

Ветрилото е прекрасен аксесоар, който освен прохлада може да внесе много красота и елегантност в нашият стил. В миналото нежният му полъх е бил, както признак на класа, престиж и великолепие, така и таен език на любовта…

прочети още

Как живеят децата ни? Какво ги учим с ежедневното ни отношение към тях?

прочети още

Времето се затопли и се появи усмихнатото слънчице навън. Малката Принцеска пита: „Кога ще дойде пролетта?“.

прочети още

Много благодарим на в. "БАНКЕРЪ" за прекрасната статия: Три поколения български дизайнери стъпиха на подиума на Sofia Fashion Week

прочети още

Искаме да споделим с вас една изненада. Нашето предстоящо участие на най-голямото модно събитие в България Sofia Fashion Week 2016. С голямо вълнение и вдъхновение подготвяме новата си колекция и артистичното й представяне

прочети още

Най-добрият начин да сложиш детето да спи, да го успокоиш, развеселиш или заинтригуваш е като му прочетеш приказка. А известно ли ви е, че „вълшебните истории“ могат да изпълняват ролята и на психолог?

прочети още

Винаги сме споделяли, че изработваме дрехите специално за вашите деца с много любов и с внимание към всеки детайл. Това е така, защото ние самите сме родители, всъщност така започна всичко...

прочети още

Половин година, след създаването на Принцеска, имаме удоволствието да ви представим продължението на нашата приказка. Тя е посветена специално на всички малки Принцове и техните майки.

прочети още

Ето и малко история: Нашата приказка започва още през далечната 1992г. през четката на нашият Главен дизайнер Диана Найденова.

прочети още

Игрите на принцеси са забавни и полезни за всяка малка госпожица. Те са нещо важно и част от естественото развитие на всяко малко момиченце. Като цяло чрез играта детето учи и се подготвя за живота. Магията на играта е..

прочети още

Нашите аксесоари за коса се изработват ръчно с много любов и са едно прекрасно допълнение към тоалета. За всяка дреха с марката Princeska може да измайсторим стилен аксесоар, който да бъде идеален завършек на цялостната визия на вашата малка дама.

прочети още

24 май един ден, който все повече ни кара да се замислим за важните неща в живота и за ценностите, които трябва да предадем на нашите деца. Кога е време да започнем? Как да предизвикаме интерес на децата към буквите?

прочети още

Много често настъпва объркване как се взимат точни размери при поръчка на дреха. Това е и един от най-често задаваните въпроси към екипът на Princeska. За това ще отделим по-специално внимание на този въпрос.

прочети още
/div>