Децата и буквите

Децата и буквите

Честит 24 май на всички!

Това е eдин ден, който все повече ни кара да се замислим за важните неща в живота и за ценностите, които трябва да предадем на нашите деца. Защото кирилицата е едно от нещата, които ни отличава от другите народи, част от нашата идентичност и история и нещо специално, с което трябва да се гордеем. За това е важно да предадем тази ценност на нашите деца и да възпитаме в тях любов към буквите от най-ранна детска възраст.

Кога е време да започнем

Възпитанието на децата в любов към книгите може да започне още от бебе. Когато детето се научи да седи, можем да му подарим първата книжка. От плат, гума или от картон, то с радост ще се мъчи да я разлиства и да открива „новият свят“ който е показан на всяка страница. Хубаво е често да му четем от тази първа книжка - късото изречение, което е написано там или сами да измисляме история по картинките.

Щом детето стане на около година и половина е готово за истинска приказка. Гушнете го и му прочетете кратка история. Подходящи са книжките от няколко станции с дебели корици. Приказките в рими пък стимулират паметта и са много забавни. По това време е и моментът да започнете да учите детето какво точно се прави с книгата, че тя е извор на забавление, че там пише история и има красиви картинки. Всеки път, когато тръгвате да четете му обяснявайте, как книгата се пази и не се драска или мачка, защото ще се развали и вече няма да може да се чете забавната приказка, която тя разказва.

Направете един специален момент, четенето на книжка – споделено време, което прекарвате заедно с вашата рожба и откривате непознати светове. Освен, че по този начин „посявате семената“ на любов към книгите в своя наследник, така му давате един по-широк поглед към света – стимулирате въображението и неусетно обогатявате речникът му.

Как да предизвикаме интерес на децата към буквите

Децата по природа са любопитни, рано или късно те сами ще проявят интерес към буквите. Обикновено детето проявява интерес първо към буквата на собственото си име. Покажете му я и то само ще почне да я пише, предложете да слага собствената си буква на всяка рисунка, която направи. После го попитайте дали иска да научи буквата на мама, татко, баба и дядо, постепенно разширете познанията с буквите на любимите му приятелчета. Попитайте го дали иска да се научи да пише цялото си име. Ако отговорът му е положителен, научете го как се пише. Използвайте печатни букви – те се пишат по-лесно и могат да се обяснят, чрез образи на геометрични фигури или на предмети. Измислете игри с буквите - ученето с игра е хем забавно и се запомня по-лесно.

Ето и няколко предложения за забавни игри, които провокират децата да развиват въображението си, креативността си и да учат буквите:

  • Използвайте метода на асоциацията, измислете предмет или животно, които започват с определената буква и приличат на нея. За по голяма забава може да използвате различни материи за украса или изрезки от различен цвят хартия.
  • Играйте в колата или докато чакате някъде „познай с коя буква започва думата…“ или „кажи ми дума с буквата …“
  • На пазара се предлагат множество книжки за оцветяване или за дописване букви, има магнитни дъски с букви на кирилица, шаблони и др.

С течение на времето сами ще висите резултата. Децата са видимо доволни и щастливи, че се справят с писането и разпознаването на буквите. Това, освен че им дава знание, им дава самочувствие, увереност и любов към кирилицата.

От Princeska

Започват приготовленията за новата учебна година!!! И отново искаме да зарадваме любимите учители, но дали да заложим пак на традиционният букет? Малката Принцеска иска да зарадва своите госпожи с нещо по-интересно, не просто букет. Тя вече е голяма и знае буквите до съвършенство. „Мамо нека да направим букет от букви!!!“ възкликва тя и почва да твори.

прочети още

И дойде времето да продължим приказката за Princeska! Малката Принцеска – моята дъщеря е моето вдъхновение. Тя е лицето на Модна къща Принцеска, а често изпълнява и ролята на главен консултант по всички принцески, фейски и супергеройски въпроси...

прочети още

Мина лятното издание на Парад на Модата, в което взеха участие отбрани български дизайнери и модни марки. За поредна година покана за събитието получи и Модна къща Принцеска, където представи най-новата си колекция от бутикови облекла за малки Принцове и Принцески.

прочети още

Специално за всички малки и пораснали Принцеси разработихме атрактивни рокли с безброй варианти за носене, пасващи на всяка фигура и идеални за веки повод. Звучи невероятно, нали! Това възможно ли е?! Отговорът е ДА! Оказа се напълно възможно, с помощта на само една единствена рокля може да имате различна визия всеки път и над 50 различни варианта да я носите ;) И още по-хубаво - с една рокля може да смените тоалета си колкото пъти пожелаете през денят!

прочети още

Вдъхновена от изминалото Световното първенство по художествена гимнастика, искам да ви разкажа за една моя голяма страст – красивите костюми на гимнастичките. Триката по художествена гимнастика са като истинско бижу - произведение на изкуството, което изглежда толкова приказно и нереално за изработка…

прочети още

В разгара на сезона на сватбите един от актуалните въпроси за булката и нейните приятелки е как ще бъдат облечени шаферките. Това е доста сложна задача, понеже имаме да съобразим няколко фактора, които понякога са в конфликт. Както знаете, повече жени на едно място трудно могат да стигнат до консенсус относно една и съща визия по темата за външният си вид – това е почти мисия невъзможна, но не съвсем.

прочети още

В навечерието на летният сезон, дизайнерката на Princeska Ани Дамянова заложи на феерични рокли и туники подходящи за всеки повод. Ревюто беше открито от най-голямото вдъхновение на дизайнерката – дъщеря й, която изтанцува красиво съчетание със сложни фигури.

прочети още

Наближава Halloween. Това не е български празник, но децата обикновено го очакват с трепет и вълнение. Може би защото в България няма карнавал….  

прочети още

Вече е началото на септември и носталгията на изминалите летни дни и морски приключения започва да ни застига. Всяка година с моята малка Принцеска се опитваме да си занесем частица от вълнуващите места, които сме посетили в нашия дом.  Събираме прекрасни малки камъчета – спомени, нежно оформени от величествената прегръдка на морето и планината.

прочети още

Ветрилото е прекрасен аксесоар, който освен прохлада може да внесе много красота и елегантност в нашият стил. В миналото нежният му полъх е бил, както признак на класа, престиж и великолепие, така и таен език на любовта…

прочети още

Как живеят децата ни? Какво ги учим с ежедневното ни отношение към тях?

прочети още

Времето се затопли и се появи усмихнатото слънчице навън. Малката Принцеска пита: „Кога ще дойде пролетта?“.

прочети още

Много благодарим на в. "БАНКЕРЪ" за прекрасната статия: Три поколения български дизайнери стъпиха на подиума на Sofia Fashion Week

прочети още

Искаме да споделим с вас една изненада. Нашето предстоящо участие на най-голямото модно събитие в България Sofia Fashion Week 2016. С голямо вълнение и вдъхновение подготвяме новата си колекция и артистичното й представяне

прочети още

Най-добрият начин да сложиш детето да спи, да го успокоиш, развеселиш или заинтригуваш е като му прочетеш приказка. А известно ли ви е, че „вълшебните истории“ могат да изпълняват ролята и на психолог?

прочети още

Винаги сме споделяли, че изработваме дрехите специално за вашите деца с много любов и с внимание към всеки детайл. Това е така, защото ние самите сме родители, всъщност така започна всичко...

прочети още

Половин година, след създаването на Принцеска, имаме удоволствието да ви представим продължението на нашата приказка. Тя е посветена специално на всички малки Принцове и техните майки.

прочети още

Ето и малко история: Нашата приказка започва още през далечната 1992г. през четката на нашият Главен дизайнер Диана Найденова.

прочети още

Игрите на принцеси са забавни и полезни за всяка малка госпожица. Те са нещо важно и част от естественото развитие на всяко малко момиченце. Като цяло чрез играта детето учи и се подготвя за живота. Магията на играта е..

прочети още

Нашите аксесоари за коса се изработват ръчно с много любов и са едно прекрасно допълнение към тоалета. За всяка дреха с марката Princeska може да измайсторим стилен аксесоар, който да бъде идеален завършек на цялостната визия на вашата малка дама.

прочети още

Много често настъпва объркване как се взимат точни размери при поръчка на дреха. Това е и един от най-често задаваните въпроси към екипът на Princeska. За това ще отделим по-специално внимание на този въпрос.

прочети още
/div>