• Начало »
  • Новини »
  • Как приказките решават проблеми и ще излекуват детето ви от страховете

Как приказките решават проблеми и ще излекуват детето ви от страховете

Как приказките решават проблеми и ще излекуват детето ви от страховете

Всяка майка знае: Най-добрият начин да сложиш детето да спи, да го успокоиш, развеселиш или заинтригуваш е като му прочетеш приказка. А известно ли ви е, че „вълшебните истории могат да изпълняват ролята не само на забавление и сънотворно, но и на психолог? С помощта на правилна приказка детето може да се излекува от срамежливост или да се разберат причините за лошото му поведение, обяснява aif.ru.
Независимо от това, че хората съчиняват вълшебни приказки от много хиляди години, приказкотерапията като отделно направление в психологията се е появила относително скоро – в края на миналия век. Този метод първоначално е използван при работа с хиперактивни деца и аутисти. Резултатите били потресаващи: с помощта на приказкотерапията психолозите успели да постигнат значително подобрение в тяхното състояние.
Приказкотерапията по същество е влияние върху поведението на детето, чрез вълшебна история, която то може да слуша или прочете и да преправи или да допише, като може да изиграе ролите и да обясни причините за поведението на този или онзи персонаж. По този начин малчуганът ще натовари приказните герои със своите преживявания и така ще излязат „на светло“ всичките му болки, обиди и комплекси, които до този момент са се крили в потайните кътчета на душата му.  Чрез този метод лесно може да разберете какво вълнува и измъчва детето ви.

Благодарение на приказките ще ви бъде много по-лесно да намерите с вашата рожба общ език и да й помогнете да разреши проблема си.
За да използвате приказкотерапията на практика, не се нуждаете от диплома за професионален психолог. Просто си припомнете с вашето дете някоя любима приказка, а след това го помолете да я разкаже отново. Бъдете внимателни, не го прекъсвайте, но и не забравяйте да задавате уточняващи въпроси. По време на разговора ви могат да се изяснят много неща. Например, да се окаже, че Сивият Вълк от „Червената шапчица“ бил зъл, защото момиченцето и баба му не искали да дружат с него и той се е чувствал самотен. Това може да значи, че и вашият палавник се бие на детската площадка не защото има лош характер, а понеже другите деца по някаква причина не искат да играят с него. Принцесата Несмеяна пък плаче от сутрин до вечер, защото майка й и баща й непрекъснато се карат. Във вашия случай тъжната принцеса е дъщеря ви, а нейните родители – вие със съпруга си. Ето, оказва се, че вашите отношения вълнуват детето ви много по-силно, отколкото сте предполагали.

Как приказките решават проблеми?
След като вече сте напипали проблема, заемете се да го решите. Постарайте се да обясните на малкото същество, че навярно има начин да се помогне на принцесата или на Сивия Вълк. Но в никакъв случай не подавайте на детето отговор, който е правилен според самите вас.
Преправяйки приказката, както на него му харесва, детето ще подбере такъв вариант, който е най-подходящ на собственото му вътрешно състояние. И това ще е отговорът, който ще ви даде не e само ключа към решаването на проблема, но и ще позволи на детето да се освободи от вътрешното си напрежение.
Внимавайте! Ако чедото ви промени добрия край на приказката на лош, ако направи добрия герой твърде жесток и отмъстителен или, съчинявайки някоя история, акцентира върху агресията и сцените на насилие, тогава трябва да се обърнете към психолог. При сериозните случаи, с психокорекцията, пък била тя и приказна, трябва се занимае професионалист.

Заклинание срещу страхове

Преправянето на известни истории не е единственият способ на приказкотерапията. Ако вие отдавна знаете за някакъв проблем на детето си, подберете или дори съчинете сами вълшебен разказ, който максимално да се доближава до неговата ситуация. Ако детето е стеснително и страда заради липсата на компания, нека героят да му покаже как да си намира приятели, а ако то се страхува от тъмнината, разкажете му как вашият герой се е справил с тази своя фобия. Измислете вълшебно заклинание, което е помогнало на героя да пребори страха си. Въоръжен с това чудодейно наричане, следващият път, когато остане на тъмно, детето ви ще бъде по-спокойно и уверено в силите си.
Освен това не пречете на детето да фантазира. Родителите често упрекват рожбите си в прекалено съчинителство. Някои дори категорично им забраняват „тези глупости”. Не бързайте да се включвате в редиците на тези татковци и майки. Психолозите твърдят, че детскота фантазиране е една истинска „автотерапия”. Измисляйки си истории, детето изговаря вълнуващите го въпроси и се опитва да им намери отговори. Защото приказките, които вашето дете съчинява, не само отразяват вътрешния му свят, но и способстват за личностното му развитие, учат го да решава житейски задачи.
Не забравяйте, че всяка приказка, която четете на своето дете, трябва да бъде позитивна и да има добър край. Избягвайте фентъзи истории от рода на „Властелинът на пръстените” на Толкин. Независимо, че в тях доброто побеждава злото, там присъстват твърде много тъмни, отрицателни персонажи – дори и най-слънчевият малчуган може да изгуби ориентирите си, ако върху него като от рог на изобилието се посипят безкрайни батални сражения на зловещи чудовища.

Поощрявайте дъщерите си да са Принцеси, а момчетата Супергерои

Всички малчугани обожават да влизат в различни роли и да се преобличат в приказни костюми. Освен удоволствието, от подобна игра може да се извлече огромна полза. Ако, например, вие сте майка на срамежлива, неуверена дъщеря, позволете й да стане прекрасна кралица. Идете с нея до огледалото и ще видите как се изпъват раменете й и се променя походката й! А за несвъртащия го на едно място палавник ще е полезно да се почуства рицар, отговорен за спасяването на света.
Намерете с детето си голяма кашон и направете от него вълшебен сандък. Може да го напълните със съдържанието на бабиния гардероб: ярки кърпи, пера и засукани шапки. Предложете на детето си да вади един по един тези „аксесоари” и да се ги слага. Попитайте го в какъв персонаж се е превърнало и нека ви разкаже за него: какво обича, с кого дружи, щастлив ли е, има ли нужда от помощ? Задачата ви е да съберете максимално количество информация за измисления герой – та той е пряко отражение на личността на вашата рожба. Влизайки в образ, детето може, от една страна, да разкрие потисканите си емоции и желания, а от друга – да репетира различни модели на поведение, което ще му помогне при общуването с връстниците му.
Впрочем, преобличането ще ви помогне и на вас. Превръщайки се във вълшебница, кралица или повелителка на джунглата, ще можете да развълнувате и вашето дете – то ще приеме условията на играта и с радост ще изпълнява даваните от вас „отговорни поръчения”.
Ползвайки се от „кралската” си власт, ще ви бъде по-лесно да убедите немирника да си събере играчките или да си оправи леглото.

Мнението на специалиста

Светлана Коноваленко, детски психолог, логопед, к. п. н.:
- Когато избирате приказка за четене вечер, избягвайте печалните и мрачни сюжети – позитивното в историята трябва винаги да е повече от негативното. Леките вълшебни приказки са най-добрият вечерен вариант. Ако четете някое по-голямо произведение и го прекъсвате на средата, за да продължите утре, правете го на неутрално или позитивно място. Ако оставите детето в леглото, затваряйки книгата в негативен момент (например, Иван – царският син е загинал, а Сивият Вълк още не е донесъл живата вода), не е изключено детето цяла нощ да е напрегнато и да не може да спи спокойно.

Всичко с времето си

На 3 години: Трите прасенца

На 3-4-годишните деца са им интересни приказки за животни, независимо дали това си стихотворенията на Корней Чуковски или незабравимите „Трите прасенца“.

На 4,5 години: „Мечо Пух“  

От 4,5 години децата получават огромно удоволствие да слушат приказки, в които си взаимодействат животни и хора. Иван – царският син и Сивият Вълк, Кристофър Робин и Мечо Пух са идеални варианти!

На 5 години: „Пепеляшка“

На 5–6 години децата вече се идентифицират с човешки персонажи: момчетата – с рицари, момичетата – с принцеси. Тези приказки могат да се намерят у Шарл Перо и Андерсен.  

На 7 години: Измисли си сам

На 6–7 години детето започва да си измисля собствени приказни персонажи и, разбира се, да разказва за тях на околните. Впрочем, точно така са се родили знаменитите плашилки за „гроба на колела”. Чувайки за пореден път от детето си ужасната история, не се хващайте за главата: психолозите твърдят, че, плашейки със своите разкази околните, детето „отработва” своите собствени страхове.

Източник: lira.bg

 

Започват приготовленията за новата учебна година!!! И отново искаме да зарадваме любимите учители, но дали да заложим пак на традиционният букет? Малката Принцеска иска да зарадва своите госпожи с нещо по-интересно, не просто букет. Тя вече е голяма и знае буквите до съвършенство. „Мамо нека да направим букет от букви!!!“ възкликва тя и почва да твори.

прочети още

И дойде времето да продължим приказката за Princeska! Малката Принцеска – моята дъщеря е моето вдъхновение. Тя е лицето на Модна къща Принцеска, а често изпълнява и ролята на главен консултант по всички принцески, фейски и супергеройски въпроси...

прочети още

Мина лятното издание на Парад на Модата, в което взеха участие отбрани български дизайнери и модни марки. За поредна година покана за събитието получи и Модна къща Принцеска, където представи най-новата си колекция от бутикови облекла за малки Принцове и Принцески.

прочети още

Специално за всички малки и пораснали Принцеси разработихме атрактивни рокли с безброй варианти за носене, пасващи на всяка фигура и идеални за веки повод. Звучи невероятно, нали! Това възможно ли е?! Отговорът е ДА! Оказа се напълно възможно, с помощта на само една единствена рокля може да имате различна визия всеки път и над 50 различни варианта да я носите ;) И още по-хубаво - с една рокля може да смените тоалета си колкото пъти пожелаете през денят!

прочети още

Вдъхновена от изминалото Световното първенство по художествена гимнастика, искам да ви разкажа за една моя голяма страст – красивите костюми на гимнастичките. Триката по художествена гимнастика са като истинско бижу - произведение на изкуството, което изглежда толкова приказно и нереално за изработка…

прочети още

В разгара на сезона на сватбите един от актуалните въпроси за булката и нейните приятелки е как ще бъдат облечени шаферките. Това е доста сложна задача, понеже имаме да съобразим няколко фактора, които понякога са в конфликт. Както знаете, повече жени на едно място трудно могат да стигнат до консенсус относно една и съща визия по темата за външният си вид – това е почти мисия невъзможна, но не съвсем.

прочети още

В навечерието на летният сезон, дизайнерката на Princeska Ани Дамянова заложи на феерични рокли и туники подходящи за всеки повод. Ревюто беше открито от най-голямото вдъхновение на дизайнерката – дъщеря й, която изтанцува красиво съчетание със сложни фигури.

прочети още

Наближава Halloween. Това не е български празник, но децата обикновено го очакват с трепет и вълнение. Може би защото в България няма карнавал….  

прочети още

Вече е началото на септември и носталгията на изминалите летни дни и морски приключения започва да ни застига. Всяка година с моята малка Принцеска се опитваме да си занесем частица от вълнуващите места, които сме посетили в нашия дом.  Събираме прекрасни малки камъчета – спомени, нежно оформени от величествената прегръдка на морето и планината.

прочети още

Ветрилото е прекрасен аксесоар, който освен прохлада може да внесе много красота и елегантност в нашият стил. В миналото нежният му полъх е бил, както признак на класа, престиж и великолепие, така и таен език на любовта…

прочети още

Как живеят децата ни? Какво ги учим с ежедневното ни отношение към тях?

прочети още

Времето се затопли и се появи усмихнатото слънчице навън. Малката Принцеска пита: „Кога ще дойде пролетта?“.

прочети още

Много благодарим на в. "БАНКЕРЪ" за прекрасната статия: Три поколения български дизайнери стъпиха на подиума на Sofia Fashion Week

прочети още

Искаме да споделим с вас една изненада. Нашето предстоящо участие на най-голямото модно събитие в България Sofia Fashion Week 2016. С голямо вълнение и вдъхновение подготвяме новата си колекция и артистичното й представяне

прочети още

Винаги сме споделяли, че изработваме дрехите специално за вашите деца с много любов и с внимание към всеки детайл. Това е така, защото ние самите сме родители, всъщност така започна всичко...

прочети още

Половин година, след създаването на Принцеска, имаме удоволствието да ви представим продължението на нашата приказка. Тя е посветена специално на всички малки Принцове и техните майки.

прочети още

Ето и малко история: Нашата приказка започва още през далечната 1992г. през четката на нашият Главен дизайнер Диана Найденова.

прочети още

Игрите на принцеси са забавни и полезни за всяка малка госпожица. Те са нещо важно и част от естественото развитие на всяко малко момиченце. Като цяло чрез играта детето учи и се подготвя за живота. Магията на играта е..

прочети още

Нашите аксесоари за коса се изработват ръчно с много любов и са едно прекрасно допълнение към тоалета. За всяка дреха с марката Princeska може да измайсторим стилен аксесоар, който да бъде идеален завършек на цялостната визия на вашата малка дама.

прочети още

24 май един ден, който все повече ни кара да се замислим за важните неща в живота и за ценностите, които трябва да предадем на нашите деца. Кога е време да започнем? Как да предизвикаме интерес на децата към буквите?

прочети още

Много често настъпва объркване как се взимат точни размери при поръчка на дреха. Това е и един от най-често задаваните въпроси към екипът на Princeska. За това ще отделим по-специално внимание на този въпрос.

прочети още
/div>