„За“ или „Против“ Halloween

„За“ или „Против“ Halloween

 

Наближава Halloween. Това не е български празник, но децата обикновено го очакват с трепет и вълнение. Може би защото в България няма карнавал….

 

Всъщност, Halloween не е бил винаги католически празник. Той води началото си от древен келтски ритуал Сауин, който се е празнувал един ден преди католическият Вси Светии (1 ноември). На този ден децата се маскирали и обикаляли с тиквени фенери съседите, като искали бонбони и сладкиши, в противен случай правели номера. През 853 г. папа Григорий  IV заменя езическият келтски ритуал с деня на Вси Светии, в който се прославят всички светци и мъченици на християнската църква.

 

В последните години ритуалът за Halloween печели все повече последователи и в България. На 31 октомври вече всеки може да се преобрази и облече, както пожелае. Всеки може да се разходи по улиците в странен вид, без да се притеснява… А това е толкова ценно изживяване за децата! Възможността да влезеш в ролева игра и да излезеш от вкъщи облечен в любимия си костюм без никой да ти забранява и да те гледа странно.

 

И вълнението да обиколиш съседите, да пребориш притеснението и да направиш първата стъпка при заговарянето на някого.  Всичко това е възможно просто защото един празник дава свободата да експериментираш с поведение и визия си и помага  на нашите деца да се учат свободно да общуват просто защото е Halloween.

 

И колкото и комерсиален да изгледа Halloween, този празник не трябва да забравяме, че този древен ритуал носи преди всичко радост. Радост за децата, облечени като приказни или други фантастични герои, радост на големите, които веднъж годишно могат да бъдат всекиго. Най-хубавото на Halloween не са лакомствата или партитата, а емоцията, която носи. Емоция, която не може да бъде заменена от нищо друго.

 

Децата се учат на усърдност. Да, може да звучи странно, но за да получат лакомства преди това трябва да положат поне малко усилия – да изберат костюм, да се маскират и да обиколят съседите. Така че, като се замислите, празникът учи и на трудолюбие и че не всичко идва даром.

 

Halloween обединява. Не познаваме съседите си както трябва. Когато бяхме деца, познавахме почти всички съседи, докато при нашите деца не е така. Halloween дава възможност отново да почукаме на вратата на съседа, за да го поздравим и да го накараме да се усмихне. Halloween събира децата с обща тема на разговор и причина да открият нови приятели, с които да събират лакомства или да правят номера.

 

 

„За“ или „Против“ Halloween, всеки е свободен да направи своя избор. Ние, от www.princeskabg.com, сме „За“ радостта, забавлението и креативността, които олицетворява празника, затова и в нашия приказен моден свят сътворихме различни костюми, с които децата да се преобразят. Изберете приказна визия за вашата Принцеска или Принц от нашия онлайн магазин.

 

 

 

Започват приготовленията за новата учебна година!!! И отново искаме да зарадваме любимите учители, но дали да заложим пак на традиционният букет? Малката Принцеска иска да зарадва своите госпожи с нещо по-интересно, не просто букет. Тя вече е голяма и знае буквите до съвършенство. „Мамо нека да направим букет от букви!!!“ възкликва тя и почва да твори.

прочети още

И дойде времето да продължим приказката за Princeska! Малката Принцеска – моята дъщеря е моето вдъхновение. Тя е лицето на Модна къща Принцеска, а често изпълнява и ролята на главен консултант по всички принцески, фейски и супергеройски въпроси...

прочети още

Мина лятното издание на Парад на Модата, в което взеха участие отбрани български дизайнери и модни марки. За поредна година покана за събитието получи и Модна къща Принцеска, където представи най-новата си колекция от бутикови облекла за малки Принцове и Принцески.

прочети още

Специално за всички малки и пораснали Принцеси разработихме атрактивни рокли с безброй варианти за носене, пасващи на всяка фигура и идеални за веки повод. Звучи невероятно, нали! Това възможно ли е?! Отговорът е ДА! Оказа се напълно възможно, с помощта на само една единствена рокля може да имате различна визия всеки път и над 50 различни варианта да я носите ;) И още по-хубаво - с една рокля може да смените тоалета си колкото пъти пожелаете през денят!

прочети още

Вдъхновена от изминалото Световното първенство по художествена гимнастика, искам да ви разкажа за една моя голяма страст – красивите костюми на гимнастичките. Триката по художествена гимнастика са като истинско бижу - произведение на изкуството, което изглежда толкова приказно и нереално за изработка…

прочети още

В разгара на сезона на сватбите един от актуалните въпроси за булката и нейните приятелки е как ще бъдат облечени шаферките. Това е доста сложна задача, понеже имаме да съобразим няколко фактора, които понякога са в конфликт. Както знаете, повече жени на едно място трудно могат да стигнат до консенсус относно една и съща визия по темата за външният си вид – това е почти мисия невъзможна, но не съвсем.

прочети още

В навечерието на летният сезон, дизайнерката на Princeska Ани Дамянова заложи на феерични рокли и туники подходящи за всеки повод. Ревюто беше открито от най-голямото вдъхновение на дизайнерката – дъщеря й, която изтанцува красиво съчетание със сложни фигури.

прочети още

Вече е началото на септември и носталгията на изминалите летни дни и морски приключения започва да ни застига. Всяка година с моята малка Принцеска се опитваме да си занесем частица от вълнуващите места, които сме посетили в нашия дом.  Събираме прекрасни малки камъчета – спомени, нежно оформени от величествената прегръдка на морето и планината.

прочети още

Ветрилото е прекрасен аксесоар, който освен прохлада може да внесе много красота и елегантност в нашият стил. В миналото нежният му полъх е бил, както признак на класа, престиж и великолепие, така и таен език на любовта…

прочети още

Как живеят децата ни? Какво ги учим с ежедневното ни отношение към тях?

прочети още

Времето се затопли и се появи усмихнатото слънчице навън. Малката Принцеска пита: „Кога ще дойде пролетта?“.

прочети още

Много благодарим на в. "БАНКЕРЪ" за прекрасната статия: Три поколения български дизайнери стъпиха на подиума на Sofia Fashion Week

прочети още

Искаме да споделим с вас една изненада. Нашето предстоящо участие на най-голямото модно събитие в България Sofia Fashion Week 2016. С голямо вълнение и вдъхновение подготвяме новата си колекция и артистичното й представяне

прочети още

Най-добрият начин да сложиш детето да спи, да го успокоиш, развеселиш или заинтригуваш е като му прочетеш приказка. А известно ли ви е, че „вълшебните истории“ могат да изпълняват ролята и на психолог?

прочети още

Винаги сме споделяли, че изработваме дрехите специално за вашите деца с много любов и с внимание към всеки детайл. Това е така, защото ние самите сме родители, всъщност така започна всичко...

прочети още

Половин година, след създаването на Принцеска, имаме удоволствието да ви представим продължението на нашата приказка. Тя е посветена специално на всички малки Принцове и техните майки.

прочети още

Ето и малко история: Нашата приказка започва още през далечната 1992г. през четката на нашият Главен дизайнер Диана Найденова.

прочети още

Игрите на принцеси са забавни и полезни за всяка малка госпожица. Те са нещо важно и част от естественото развитие на всяко малко момиченце. Като цяло чрез играта детето учи и се подготвя за живота. Магията на играта е..

прочети още

Нашите аксесоари за коса се изработват ръчно с много любов и са едно прекрасно допълнение към тоалета. За всяка дреха с марката Princeska може да измайсторим стилен аксесоар, който да бъде идеален завършек на цялостната визия на вашата малка дама.

прочети още

24 май един ден, който все повече ни кара да се замислим за важните неща в живота и за ценностите, които трябва да предадем на нашите деца. Кога е време да започнем? Как да предизвикаме интерес на децата към буквите?

прочети още

Много често настъпва объркване как се взимат точни размери при поръчка на дреха. Това е и един от най-често задаваните въпроси към екипът на Princeska. За това ще отделим по-специално внимание на този въпрос.

прочети още
/div>